Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 12 oktober 2017

Weerstandsvermogen: investeren in plaats van (be)sparen

Zeven miljoen euro. Dat is ongeveer het bedrag dat de Gemeente Gorinchem éxtra achter de hand houdt. Dit bedrag komt voort uit het zgn. “weerstandsvermogen”, een ratio die weergeeft in hoeverre de gemeente extra middelen achter de hand houdt om financiële tegenvallers af te dekken.

Uiteraard is het verstandig om, met het oog op het verleden, een spaarpotje te hebben voor als het tegen zit. Maar wat de gemeente nu doet, is zeven miljoen méér dan nodig achter de hand houden. Ter illustratie: deze zeven miljoen is pas nodig als tegenvallers meermaals én tegelijkertijd voorkomen. De kans daarop is volgens deskundigen nihil, en in vergelijking met andere gemeentes dekt Gorinchem zich dan ook dubbel in. D66 is van mening dat dit geld vele malen beter kan worden besteed. Gorinchem heeft net een periode achter de rug waarin forse bezuinigingsoperaties zijn uitgevoerd. De broekriem is stevig aangetrokken.

Daarnaast staat de gemeente, met de presentatie van “Visie 2032”, voor ambitieuze plannen. Plannen die de gemeente (financieel) kunnen doen laten groeien. Juist door nu te investeren bouwen we aan een toekomstbestendige gemeente. Daarom pleitten we afgelopen raadsvergadering ervoor: “Laat de gemeente in dienst staan van de stad en investéér die 7 miljoen in de stad.”